
Bombay – den svarte panteren
Er det en panter? Er det en ninja? Er det en svart burmeser? Nei, det er en bombay-katt!
Tekst Marie Brandberg (oversatt fra engelsk av Lisbeth Falling)
Hva er så spesielt og unikt ved en bombay? Jeg vil si nesten alt! Men det mest slående ved utseendet til en bombay er den korte, tettliggende ebony-svarte pelsen, som er svart helt ned til røttene. Ved siden av den dramatisk svarte pelsen ser bombay svært lik ut som en burmeser, men med noen få fysiske forskjeller, som større, lengre kropp og lengre bein. Bombay har et nydelig rundet hode med vidt avsatte, medium store ører, runde øyne som varierer i farge fra gull til kopper, og en rett, medium lang hale. En fullvoksen bombay hann kan veie mellom 5-6 kg og hunnkatten mellom 3,5 -4,5 kg. De når sin voksne størrelse mellom 3-4 år.
En hybrid-rase først utviklet i 1953
Bombay er et eksempel på en hybrid-rase, som kombinerer karakteristikker fra etablerte raser som burmeser og amerikansk korthår, for å frambringe et spesifikt utseende. Det er fortsatt lovlig å pare inn disse to rasene i bombay for utkryssing i CFA (Cat Fancy of America).
Rasen ble først utviklet i 1953 av en amerikaner ved navn Nikki Horner, som var oppdretter av burmesere, amerikansk korthår og persere under stamnavnet Shawnee. Ved å krysse egenskapene fra brun burmeser med svart amerikansk korthår, fikk hun fram rene, svarte katter som så ut som ville pantere med kopperfargede øyne som minnet om Bagheera, den svarte panteren fra Rudyard Kuplings Jungelboken.
Som årene gikk ble Nikki Horner i stand til å perfeksjonere sitt arbeid og utkryssinger, slik at andre ble interessert i denne nye rasen.


Bombay fikk cahmpionstatus i CFA i 1976
Bombay fikk til slutt championstatus i CFA i 1976, men utviklingen av rasen toppet seg etter det, fordi Nikki Horner var opptatt med å jobbe med sine andre raser. Herb og Suzanne Zwecker med burmeseroppdrettet ”of Road to fame” begynte å jobbe med bombay etter å ha beundret rasen i mange år, uten å ha fått tak i en avlskatt. Siden bombay kan bli avlet fra start, kan ting skje før du vet ordet av det.
Herb og Suzanne Zwecker hadde en gatekatt med ukjent opprinnelse ved navn Black Jack, og en ung burmeserhunnkatt ved navn GC Road To Fame’s Vinita. Denne hunnkatten var i sterk løpetid med høylytt skriking, bare slik en burmeser kan det. De ble nesten gale av lyden, og endte opp med å la de to pare seg. Og en hannkatt fra dette kullet, Oh! Calkutta, ble beholdt. Black Jack ble igjen paret med en burmeser som fikk fram katten GC BW NW Road to Fame’s Mabel Black Label DM. Denne katten ble den 10. beste katt for 1982-1983 i CFA. Mabel Black Label ble deretter paret med Kashmirian’s Lord Lovatt, som etablerte linjen som er bak de fleste moderne bombay.
En sjelden rase
Bombay er en sjelden rase, så sjansen for at du har sett den er ganske liten, og sjansen for at du har møtt en er enda mindre. Men hvis du får muligheten, bruk god tid og spør eieren om du kan få holde den, og du vil da merke at du holder en liten murstein. Det er en medium stor katt med en kompakt kropp, så du kan bli overrasket når du kjenner dens tyngde.
Bombay har også en karakteristisk gangart. Det ser ut som om den svinger fram og tilbake mens den går. Det minner om en indisk svart leopard. Disse kattene er også veldig vokale og elsker å snakke til deg, gir deg uoppfordret sin mening og forteller deg hva du skal gjøre.
Overraskende raske og eksplosive
Bombay er overraskende raske og eksplosive. Er du ikke rask nok, stjeler den maten og sengen din, men det går fort over. Bombay er nysgjerrig og sosial, slik at de er velegnet som familiekatter og i hushold med flere kjæledyr. De er vennlige og ønsker sine eiere velkommen når de kommer hjem. De elsker nesten alltid barn.
Yngre bombay er aktive, nysgjerrige katter med talent for hopping og klatring. De tilpasser seg lett endringer, og vokser etter hvert opp til å bli roligere voksne. Noen bombay kan bli litt for rolige, og vil foretrekke å observere heller enn å være aktive selv. Dette kan heldigvis forebygges ved å leke med dem og gi dem oppgaver som stimulerer dem både fysisk og psykisk. For eksempel ved å lære dem triks, å hente ting, eller å gå med dem i bånd utendørs.
Bombay elsker å betrakte verden rundt seg, gjerne fra favorittplassen som oftest er et vindu hvor de også kan se ut. De er svært kjælne og elsker å bli kost med av sine eiere. De krever gjerne mye tid og oppmerksomhet for sin daglige dose med kos. De er kjent for å hoppe opp i eierens fang, eller strekke sin vakre kropp utover avisen eieren leser.

I 2019 ble det første bombay-kullet registrert i FIFe via SVERAK
Mens bombay fikk godkjenning i CFA i 1976 og i TICA i 1979, har de vært uregistrert i FIFe til nå nylig. I 2017 begynte to svenske oppdrettere, Britta Kjellin og Mary Hellman, arbeidet for å få bombay godkjent i FIFe. Mary Hellman hadde tinget en burmeserhannkatt hos en TICA-oppdretter, som også hadde en bombay mini-panter som hun fortalte Britta Kjellin om, og fra da av tok deres drøm om å oppdrette bombay av.
De gjorde mye undersøkelser om rasen, tok kontakt med oppdrettere og gikk gjennom reglene for godkjenning av nye raser i FIFe. Noen måneder senere kjøpte Mary Hellman en bombay hunnkatt, Securitazz Xtravaganza, fra TICA-oppdretteren Helena Wiklundh. I februar 2019 fikk Securitazz Xtravaganza det første bombay-kullet registrert i FIFe. Kort tid etter ble det sendt en søknad til FIFe’s styre om å få starte Breed Council for bombay. Dette var det første viktige, offentlige steget mot godkjenning.
Foreløpig godkjenning i FIFe i 2022
Det har så langt vært en lang reise for bombay for å bli godkjent i FIFe, men i 2022 ble rasen endelig gitt sin foreløpige godkjenningsstatus, men plan om å starte i januar 2023. For at det skal oppnås full godkjenning må flere katter fra rasen bli registrert i fire forskjellige land av fem forskjellige oppdrettere fra fem ulike FIFe-forbund, og kattene må komme fra 11 forskjellige kull, seks av dem må komme fra fire oppdrettere i løpet av de siste to årene. Dette er ikke et enkelt mål å oppnå!
Så hva er det neste som skal skje med bombay? Innen fem år etter foreløpig godkjenning må oppdretterne innfri en rekke kriterier for å oppnå full godkjenning av rasen i FIFe. Har ikke rasen oppnådd full godkjenning når de fem årene er ute, vil statusen automatisk gå tilbake til ”ikke-registrert-rase”. Kravene for fullført godkjenning er:
– Minst fem individuelle medlemmer av minst tre FIFe-medlemmer i forkjellige land må være aktive oppdrettere i perioden med minst 15 forskjellige kull.
– Minst 40 forskjellige katter må bli stilt ut i klassene 7-12 i minst tre forskjellige utstillinger i perioden.
– Minst 15 av disse kattene må oppnå tittelen PIC/PIP (preliminary international champion/premior).Hver katt må ha blitt bedømt av minst tre forskjellige dommere.
Vi presenterer her den forløpige standarden for bombay på de tre FIFe-språkene.



