
Katteutstilling for nybegynnere
Det arrangeres rundt 40 NRR-utstillinger i Norge pr år. Disse er spredt over hele landet og det er normalt at hver katteklubb har en utstilling i året. De største klubbene klarer gjerne to.
Tekst Frøydis Husøy, leder av Sunnmørskatten. Foto Lisbeth Falling
Det er inntekter fra utstillingen som gir klubben økonomi til å drive resten av året (dekke porto, papir, blekk, deltagelse på NRRs GF etc).
For å stille ut katt hos oss må du være medlem i en NRR-klubb og katten/kattene må være registrert i NRRs stambok. Om du kjøper rasekatt av en NRR-oppdretter, skal katten være registret i NRR og ha original stamtavle. Huskatter kan også stilles ut, men de må da først registreres i NRR.
Ofte kan det være lurt å dra som publikum på en utstilling først, for å se hvordan alt foregår. Sunnmørskatten har mentorer som kan hjelpe deg på din første utstilling hos oss, bare spør.


Når du gjør deg klar til din første utstilling
Meld på utstillingen, og betalt innen fristen. Trenger du hjelp til påmelding – snakk med utstillingssekretæren i din klubb. All info du trenger skal stå på stamtavlen til katten din. Men det er fargekoder og klasser og grupper og andre informasjoner som kan forvirre litt på påmeldingen. Så å titte på www.nrr.no sin informasjon om utstilling er ikke dumt heller.
Alle påmelding til katteutstillinger foregår nå i NRRs online-system. Dersom katten din er registrert i Min Katt, hvilket den bør være hvis du har meldt deg inn i en NRR-klubb, så ligger alle relevante opplysninger inne i systemet, og ved å velge katten som skal meldes på kommer rase, klasse, osv automatisk opp. Betaling med kredittkort kommer også opp i systemet når du melder på.
Lag, eller kjøp deg burpynt
Dette kan være gamle gardiner og et ullteppe, eller fancy håndsydd burpynt fra internett. Katten gir blaffen – men det er gøy å «leke» litt med å gjøre det pent i hvert fall FØR kattene settes inn i buret. Det som er viktig er at det lukter «hjemme» og gir katten en viss form for trygghet og kos i buret. Noen katter vil ligge og følge med på folket – andre vil helst gjemme seg bak eller under alt, og vil bare være i fred. Dette finner du og katten ut etter hvert.
Oppskrifter på burpynt finnes på internett, men det kan være et tips å bruke stoff som ikke suger til seg hår og som ser fint ut etter en lang reise. OG som ikke tar for stor plass. Du må tross alt bære det, katten og alt annet inn og ut av utstillingshallen og hotell/ bil/ båt/ fly.


Du må ha med utstyr
En liten do-kasse, poser til avføring, do-spade, våtservietter, matskåler, et lite feiebrett og kost, reserveburpynt (?) en stol til deg som tar liten plass (sammenleggbar stol), kam/børste/ poleringsduk (pudder og annet stasje-stuff om det trengs til katten), mat og drikke til deg og katten, penger, og kanskje en bok eller strikketøy? Godt humør!
Du må ha med dokumenter
NRR-original-stamtavle (eventuelt et midlertidig registreringsbevis for kattunger og importerte katter) skal foreligge når katten stilles ut av NRR-utstiller. Vaksinasjonskort/bok. Husk at katten må være fullt ut grunnvaksinert, og siste vaksine gitt minst 15 dager før utstillingen. Vaksinasjonskort vil bli kontrollert i innsjekk. Utstillerkort, eller bekreftelse fra utstillerklubb på at du er påmeldt. (Dette er strengt tatt ikke nødvendig lenger etter innføring av Min Katt-påmelding. Dersom du har fått bekreftelse på at katten er påmeldt gjennom systemet, skal alt være i orden).
Klørne må være klippet, og kattens pels stelt (eventuelt badet) så øv jevnlig på dette! Hør med oppdretter om hvordan!
Ved ankomst utstilling
Vær ute i god tid. Still deg i innsjekkingskøen med katt og papirer klare!
Når det er din tur til veterinærsjekk: Gi papirer til assistenten, ta katten pent ut av buret og pass på den mens veterinæren sjekker. Vanligvis sjekkes tenner, ører, rumpe, øyne og pels. Ikke nødvendigvis i den rekkefølgen. Dette gjøres for å se etter synlige tegn på om katten er syk.
Løs mage, blinkhinnefremfall, skitne ører, eller sår på tungen/ekstremt dårlig ånde vil føre til at katten blir avvist.
Når veterinæren er ferdig, setter du katten fint inn i buret igjen (ofte enklest med rumpa først og hånden foran øynene på den – dytt den inn i buret baklengs), og samle papirene dine – gå så videre i kø.
Når du er gjennom veterinærsjekk, så går du til sekretariatet og får burplassering og utstillingsnummer. Det hender at dette bordet står før veterinærsjekken også (det gjør det hos oss). Om katalogen er i papirform, får du den her om du har bestilt den ved påmelding. Noen har ekstra som du kan kjøpe..
Utstillingsnummer er kattens nummer i katalogen, og dens nummer hos dommeren. Dette er lurt å skrive ned på hånda di, for dette glemmer man lett.
Finn buret ditt om det er oppsatt burplassering, merket med ditt nummer, eller velg deg ett som er ledig om det er fritt burvalg.
Sjekk så at din katt og dine opplysninger stemmer i katalogen. Gi beskjed med en gang til sekretariatet om noe er feil.
Så kan du begynne å pynte buret ditt. La katten være i reisburet så lenge. Heng opp gardiner, legg på teppe, sett inn do (som oftest er det gratis sand å få til av sponsorer på utstillingen, men ikke alltid), matskåler og vann. En seng til katten er også fint. Så kan katten få komme inni og gjøre seg kjent, mens du blir kjent med naboene dine. Når du ser at katten tar det med ro, kan du gå å se hvor din dommer er og hvilken kategori det startes med.


Bedømmelsen
Det er som regel som regel et bord pr dommer. På eller ved bordet vil du finne en liste med dommerens navn på og utstillingsnummeret til de kattene denne dommeren skal bedømme. De er inndelt etter kategorier. Kategoriene er som regel numerisk satt opp, men det er ikke alltid dommeren følger oppsettet på kategorier. Dette vil bli informert om. Nummereringen på kattene innenfor en kategori følges heldigvis. Når du har funnet ut hvor din dommer sitter, kan du kjøpe deg en kaffe og sette deg og kose litt med katten, før du starter med å forberede den til å bli fremvist for dommeren. Forhåpentligvis så har du gjort det meste av forberedelser på hotellrommet, eller hjemme før du dro, slik at det er bare finpussen som skal til før katten er klar til å vises. Klør er greit å klippe minst 2 dager før, så de skarpe kantene av klipperen rekker å bli litt brukt. Det kan være et triks å ha med litt pudder til svette utstillerhender også.. Man blir litt nervøs som regel.
Så er det bare å vente til det blir din katts tur hos dommeren.

Å vise frem katten sin
Når du finner ut at dommeren dømmer utstillingsnummeret før din katt, er det nesten for seint. Du bør gjøre katten din klar når dommeren har en katt igjen før din. Så tar du katten din med frem til bordet og venter. Når assistenten eller dommeren roper opp ditt nummer – sørg for at de får vasket og tørket bordet etter sist katt – så går du frem og presenterer katten din.
Å presentere katten betyr at du viser den frem slik som din rase skal vises. Du sier ikke noe om navn eller alder eller sånn.
Noen raser skal strekkes, andre skal krølles, noen skal halv-sitte og andre vil ikke noe som helst når de skal frem. Så dette må det også øves på hjemme fra de er små, og ofte.
Dommeren vil så gi deg tegn eller si at du kan sette katten på bordet. Dette gjør du, og passer på at katten ikke springer bort. På noen utstillinger er det assistenten til dommeren som passer på, men som regel må du gjøre det selv.
Dommeren vil så undersøke katten din og skrive ned sine funn på dommerseddelen. Dette kan ta en stund. Deretter kan det hende at katten din blir hentet opp igjen til en sammenligning mot andre i samme kategori og klasse. Dette er en teknisk bedømmelse, ut fra FIFe’s tekniske standard av rasen. Huskatter dømmes etter form og personlighet og sjarm.
Kategori er raseinndelt i fire hovedgrupper, og huskatter er en kategori for seg selv. Så deles kattene i fargegruppe, variant (EMS system), og klasse (kjønn og alder). Og så er det spesialklasser og nasjonale tilleggsklasser.
Hver katt dømmes opp mot andre som er påmeldt i samme kategori/rase, fargegruppe og klasse i første runde. Det kan sammenlignes med en kvartfinale i ballspill.
Når en dommer har dømt alle sine katter i en kategori kan dommeren velge å ta ut sine beste katter i denne kategorien, eller dømme ferdig alle kategorier først. Så her må du følge litt med.
Utstillingsnummeret på de kattene som skal opp i «semifinalen» blir ropt opp, og da må du igjen finpusse katt og deg selv og være klar når det er din tur. I denne runden dømmes katter av samme klasse (kjønn og alder) opp mot andre i samme klasse, i samme kategori. For eksempel maine coon mot norsk skogkatt. De kattene som nå vinner er alle av sterk teknisk kvalitet, så nå er det utstråling og show-faktor som ofte spiller inn. Kattene må være håndterbare, de bør like å vise seg frem. Dommeren plukker altså sine finalister i hver klasse hun/han har dømt.
Når dette er gjort tar dommeren som regel lunsjpause, og du kan trygt sette rumpa ned på stolen som du sikkert knapt har turt sitte på siden du kom.

Panelet
Finalen på en katteutstilling kalles panelet.
Dette kan utføres på flere måter, men den mest vanlige er at dommere og klubb blir enige, eller det er bestemt på forhånd hvilken rekkefølge de nominerte panelkattene skal opp. Det annonseres hvilke kategori som det startes med, og hvilken klasse. Normalt er 1-2-3-4 eller omvendt og huskatter innimellom.
Kattene skal i denne omgang ikke vises frem av eier, men av assistenter. Dette er som regel de samme som har gått assistent hele dagen for hver sin dommer, pluss enda flere som er huket inn for panelbæring. Dette er erfarne kattefolk, som vet hvordan de skal behandle katter, eller om det er førstegangs-panel-bærere så får de grundig opplæring av assistentlederen før panelet. Du som eier skal bare levere den finpussa katten til assistenten som har din katts utstillingsnummer på seg, når det er din tur (om du nå er så heldig å ha katt i panelet da).
Når katten er levert, er det bare å begynne å bite negler.
Kattene bæres så inn, alle de nominerte i samme kategori og samme klasse (for eksempel Kategori 1, voksen hunnkatt) og settes på hvert sitt bedømmelsesbord. Dommerne går så mellom bordene, løfter og vrir og vender på katten og mumler til hverandre og seg selv, før de går tilbake til dommerbordene sine, skriver et tall på en lapp, som igjen brettes og gis til en assistent som samler lappene sammen. Når alle dommere har avgitt sin stemme får panel-lederen disse lappene og leser dem opp. Selvsagt gjøres dette på mest mulig nervepirrende måte. Den katten som da får flest stemmer blir Best in Show i sin kategori og klasse. Er det likt antall stemmer, brukes en skilledommer. Dersom en skilledommer ikke er tilgjengelig, kan man ty til loddtrekning. Det er surt å tape på loddtrekning. Men en vinner blir kåret til slutt!
Dersom dette er din katt, så kan du juble litt, og så gå opp og presentere katten med navn og tittel (om den har) og hvem som har oppdrettet den og hvem som eier den. Og så får du premie og sløyfe som du kan ta med ned til buret ditt, og kollapse i stolen, som du rakk å sitte litt i på lunsjpausen om du var flink.
Lykke til!