
Selkirk rex – katten med saueull!
Selkirk rex ble første gang godkjent av FIFe i 2014, og med endelig godkjenning i 2017. Rasen har nå etablert seg og er ofte å se på utstillinger, en har også nådd helt til topps og blitt verdensvinner.
Tekst Lisbeth Falling
De første kattene kom til Norge i 2000, og flere norske oppdrettere har vært aktive med å få rasen godkjent. Lena Marthinsen fra Norge var svært aktiv, og var den som holdt innlegg om rasen på FIFe’s generalforsamling og jobbet med godkjenningsprosessen.
Typemessig kan rasen likne litt på perser og exotic, men har ikke på langt nært så flatt ansikt, men den skal ha noe av den samme kroppen.


Spontan mutasjon
Den krøllete pelsen oppsto som en spontan mutasjon, og genet er dominant. I FIFe-standarden beskrives krøllene som myke. Pelsen skal ikke være flat og tettliggende, men strutte litt ut fra kroppen. Krøllene skal ligge tett, men være ustrukturerte og løse. Katten skal være særlig krøllete rundt halsen, på halen og under magen. Hele pelsen skal ha krøller. I standarden teller pelsen totalt 35 poeng, hvorav 20 poeng gjelder krøllene, mens 15 poeng gjelder pelskvaliteten, eller teksturen. Den voksne krøllpelsen begynner å utvikle seg ved 8-10 måneders alder. Lengden på pelsen kan variere med årstidene.
Selkirk rex er godkjent som både korthåret og langhåret, og i mange fargevarianter. Rasen bedømmes i grupper i kategori 3 på utstillinger.
Rasen er fortsatt i utvikling og den kan pares ut med både perser og britisk korthår, etter søknad til avlsrådet. Europeiske oppdrettere foretrekker å bruke perser, mens norske oppdrettere har holdt seg for det meste til britisk korthår. I slike kull kan man få både retthåret og krøllhåret avkom, alt etter hvilke gener som ligger hos begge foreldrene. Det viser seg at de kattene som er homozygote for krøll-genet får sterkere og mer definerte krøller enn de som bærer på det recessive genet for sletthåret.


Variasjon i pelskvaliteten
Pelskvaliteten på de krøllhårete kan variere en del når det gjelder kvalitet, og hvordan man bør stelle dem. Noen er mer lettstelte enn andre. De langhårete selkirk rexene trenger som regel å bli badet før en utstilling, og det kan lønne seg å forhøre seg med erfarne oppdrettere og utstillere om hvilke sjampoer som fungerer best. Det sies at man bør børste den lett ganske ofte og passe på å løse opp eventuelle knuter, men overdrevent stell kan også føre til at krøllene rettes ut.
Selkirk rex er artige og sosiale katter som fint går sammen med andre raser. Også er det morsomt med en katterase som ser helt annerledes ut enn en vanlig katt. Det med saueullen er nok en ganske stor overdrivelse. Saueull er nokså stritt å ta på i forhold til en selkirk rex-pels. Noen kaller også rasen for ”puddelkatten”.
