Rapport fra FIFes World Show 2023

Tekst Ingunn Elise Nitter-Nerland
Admin Team Norway/Steward, Wordshow 

World show (WW) 2023 ble avholdt i den franske byen Strasbourg i regionen Alsace, kjent for sin historiske arkitektur, verdensberømte vin, og regionens beste matkultur. 

Men Strasbourg er nok mest kjent for sin tilknytning til EU og som hjemby for den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Den siste helgen i oktober var det derimot duket for årets World Winner Show som ble avholdt i showhallen Parc des Expositions de Strasbourg, en 24000 m2 stort konferansesenter sju minutter fra sentrum av Strasbourg. Stor, flott og ganske nybygget hall (2022) som er tilknyttet et større område som tilbyr fasciliteter for mange typer arrangementer. Parkeringsmulighetene var ganske bra selv om det ble litt kaotisk om morgenen når «alle» skulle parkere på omtrent samme tid. 

Godt markedsført

Og på forhånd var arrangementet godt markedsført med store reklameplakater plassert i og rundt Strasbourg, i tillegg var det et flott innslag på fransk tv der det franske forbundets president, Robert Lubrano informerte om det kommende arrangementet akkompagnert av noen vakre katter som spaserte i vei oppe på bordet foran kameraene til stor fornøyelse for alle som var til stede og helt sikkert for de som så på.

Åpningsseremonien ble ledet av det franske forbundets president, Robert Lubrano og inneholdt presentasjon av regionen, dommere og flaggborg, samt noen erkefranske kulturinnslag som Can-Can-danserinner og musikk.

55 norske katter deltok

1362 katalogførte katter var påmeldt til årets WW, derav hele 55 norske katter. Innsjekk og registrering var denne gangen dessverre noe kaotisk da manglende/lite synlig merking hvor/til hvilket bord utstillerne skulle gå, skapte litt forvirring og forsinkelser om morgenen, samt at det var ikke alle funksjonærene som snakket engelsk, kun fransk, så en informasjonstavle kunne nok vært til stor hjelp her. Men alt i alt er tilbakemeldingene at det gikk ganske så radig for seg.

Det polske utstillingsprogrammet ble i år som de fleste foregående år, brukt til å gjennomføre utstillingen. Et svært pålitelig og velprøvd system som forenklet jobben både for arrangør, utstillere, dommere og oss assistenter. I hver ring var det en ipad som vi brukte til «call of cats» og som dommerne i sin tur brukte til å stemme i panelet på søndagen. Forhåpentligvis vil også Norge gå for det samme utstillingsprogrammet når det er vår tur til å arrangere neste år, undertegnede kan forsikre dere om at det er et svært bra opplegg som det er forholdsvis enkelt å bli opplært i å bruke.

Burradene inndelt i ringer

Inne i hallen var burradene inndelt i ringer, hver markert med en stor sølvfarget folieballong formet som en bokstav. Alle hadde fått tildelt sine bur med nummerlappene på, selv om i Norge sin ring var det noen som manglet nummer, disse lappene ble heldigvis funnet på et bord like ved. Publikum beveget seg på utsiden av burradene og beundret alle de vakre kattene mens utstillerne befant seg på innsiden av ringene der de preparerte sine katter etter alle kunstens regler og koste seg med det sosiale og traff kjente og kjære kattevenner fra hele verden. Det eneste som kunne vært løst litt bedre var at utstillere fra samme land kunne ha vært plassert mer samlet enn de var og at det gjerne kunne vært hallkart med oversikt over hvilke ringer som inneholdt hvilke land slik at det hadde vært lettere å finne hverandre.

Stemoderlig behandling av assistene i lunsjen

Mange og varierte stands som solgte mange spennende varer var det også rikelig med plass til. Her kunne man få kjøpt bl.a både stelleutstyr, leker, klorestativ m.m. Det var også i år bedre utvalg av matboder med mange varianter å velge mellom. Jeg tror de aller fleste var svært fornøyd med det. MEN et stort hjertesukk må jeg likevel komme med, og det er at det dessverre ikke ble tatt så godt vare på assistentene når det gjaldt forpleining. Vi ble omtrent helt glemt når det var lunsjtid. Etter mye om og men fikk vi utdelt noen matbonger som vi måtte stå i samme kø som utstillerne for å få brukt, bare for å bli nektet servering når det var vår tur! Bodene hadde ikke fått beskjed om at de skulle godta matbillettene våre. Etter mye om og men fikk vi utdelt en risball (!) og en kakebit og en drikke… Det var alt! Så mesteparten av lunsjpausen vår gikk med i køståing og surr… Ikke var det satt av noe sted vi kunne sette oss ned for å spise det lille vi fikk heller… Dette var ikke noe særlig å oppleve. Spesielt assistenter som er selve limet i et så stort arrangement, er det svært viktig å ta vare på så vel som funksjonærer og dommere.  Her tror jeg vi i NRR kan gjøre en viktig forskjell når vi arrangerer WW neste år. 

Stor avstand til dommerringene

Hallen var som nevnt stor (24000 m2), så det var noen steder litt stor avstand frem til dommerringene og bedømming. Så det var viktig å følge med på de store skjermene i hallen på når det var din tur. Det ble sendt push-varsel til utstillerens telefon, men å følge med var uansett svært viktig for å sikre flyten i bedømmelses-fasen og BIV/NOM-uttagningen.

Dommerringene var plassert forholdsvis tett sammen, og det kunne til tider bli vel trangt rundt dommerbordet, spesielt i de større gruppene. Men folk var flinke til å tilpasse seg og samarbeide, så det var lite venting på katter og utstillere.

Køen for å få hentet bedømmelsessedlene var som vanlig lang, og heller ikke merket med hvor man kunne få hentet dem, sekretariatet var litt bortgjemt bak scenen. To køer kunne f.eks. tatt unna dette litt smidigere. 

Banketten

Banketten ble avholdt i nabobygget, Palais de la Musique et des Congres, og var tross det kontroversielle valget på Foie Gras som forrett, fulltegnet. Undertegnede og flere med meg hadde kontaktet arrangøren med vår bekymring rundt det etiske ved dette valget, og etter litt frem og tilbake så fikk vi delvis gjennomslag ved at man kunne velge det vegetariske alternativet i stedet. Bordene som for anledningen hadde fått navn etter ulike katteraser, var merket med en plakat med info om dette. Selv gikk jeg naturligvis for vegetar-alternativet.

Norge hadde 10 nominerte

Søndagen var det endelig klart for det store høydepunktet, selve finalen: BEST IN SHOW.

Norge hadde 10 nominerte og etter fjorårets suksess, så var naturlig nok nervene i helspenn i den norske leiren, og i år som i fjor var vikingene klare for å skape liv og røre og heie Team Norways håpefulle frem til seier.

To norske World Winners

Og Norge «sparket» det hele i gang ved å vinne årets første World Winner i huskatt langhår kategorien. En lettere skjelven Monica Grytdal gikk opp på scenen og mottok pokaler og heder og ære samt sin vakre huskatt, WW’23 NW Misty DSM. Vel fortjent til en pus som også tidligere har vært nominert på WW (Finland 2018).

I de andre kategoriene var spenningen svært høy, og selv om det ble noen stemmer holdt det ikke til seier denne gang.

Bortsett fra i kategori 4. Da slo vi til igjen med seier til en nydelig siameser kattunge i kl. 12:

WW’23 NO*Ennakeem`s Nox JW (Ghost), SIA c. Denne vakre gutten til eier Sofia Leonsen og oppdretter Anne Røed Meek, sjarmerte hele panelet og sørget for Norges andre og siste WW-tittel dette året. 

Stolt over å være norsk

Som en del av assistent-teamet så var dette en dag man kunne kjenne seg ekstra stolt over å være norsk, og å være en del av noe som engasjerer så mange, et fellesskap samlet om en så fantastisk interesse som kattesporten er. En fin gjeng der alle er velkomne uavhengige av rase eller aldersgruppe. Siden 2015 med unntak av pandemiåret 2020 så har jeg hvert år reist til World Show for å være en del av steward-teamet, og hver gang uten katt. Å være steward på World Show er krevende, men utrolig lærerikt og det er en unik måte å få nye venner og knytte kontakter fra hele verden på. 

Et godt arrangement

World Show 2023 var totalt sett et godt arrangement med svært lite å sette fingeren på. På et sånt stort arrangement er det alltid noen ting eller to som man i ettertid kanskje kunne tenkt seg løst annerledes, men man kan legge seg på minnet eventuelle endringer eller forbedringer om det er noe man ønsker forbedret.

Neste år er WW i Norge

Neste år er det endelig NORGE sin tur til å være vertskap for WORLD WINNER SHOW 2024. Planleggingen er for lengst godt i gang, og med så mange dyktige mennesker NRR er så heldige å ha blant seg så lover dette godt for WW24.

Norge og Sandefjord står klar til å motta utstillere, dommere og assistenter fra hele verden, og ENDELIG er vikingene på hjemmebane! Bli med og bidra til at neste års utstillingshøydepunkt blir en uforglemmelig opplevelse, noe vi alle kan se tilbake på med stor glede og stolthet.

Team Norway/Vikingene er klar til dyst i 2024.

Vi gratulerer våre vinnere:

WW23 NW Misty DSM, Eier: Monica Grytdal

WW23 NO*Ennakeem`s Nox JW (Ghost), Eier: Sofia Leonsen

Heia Norge! Vi sees i Sandefjord 2024!

Personvernoversikt

Denne nettsiden bruker funksjonelle og analytiske informasjonskapsler (cookies) for at nettstedet skal gi deg en optimal brukeropplevelse. Disse informasjonskapslene inneholder ikke personlig informasjon. NRR og tredjeparter bruker informasjonskapsler til markedsføring og for å sikre at du ser relevante annonser uten å fortelle annonsører hvem du er. Ved å godta innhold nedenfor godtar du bruken av disse informasjonskapslene.

Du kan forandre dine cookie innstillinger ved å navigere til de fanene på venstre siden av skjermen.