
Skråblikk på NRRs generalforsamling 2024
8. – 10. mars 2024
Tekst Roald Westre, foto Lisbeth Falling
Det var igjen en sann glede å komme tilbake til Quality Hotel Olavsgaard! Ikke bare fordi det har en flott og strategisk plassering i forhold til Lillestrøm og E6, men også fordi det er et veldig hyggelig hotell med utsøkt kvalitet på maten med mye for enhver smak! Dette er vårt hotell!


De vanlige formalitetene
1) De vanlige formalitetene, inkludert president Anne Velands velkomsttale og Dagsorden, ble gjennomgått og krysset av på forskriftsmessig måte. Oppropet viste at det var 51stemmeberettigede delegater til stede fredag – mot 53 lørdag (og søndag). Det var GFs ordstyrer Asbjørn Berntsen som holdt orden på alt dette. Han ble gjenvalgt som ordstyrer 2025 med fortjent applaus.
Årsrapportene
2) Årsrapportene
De fleste årsrapportene ble stort sett vedtatt uten (særlige) kommentarer eller spørsmål. Men herfra var det ett viktig unntak: Disiplinærkomitéens årsrapport. At komitéen hadde behandlet over 20 saker, fant man noe urovekkende. Det fremkom at mange av sakene ikke kunne karakteriseres som disiplinærsaker, men heller som saker som kunne behandles administrativt. Om en utstiller viser seg å ha påmeldt en katt i feil klasse til en utstilling, så er det ikke en bevisst handling som vil gi utstilleren fordeler. Det ble påpekt at vårt utstillingsprogram langt fra er godt nok. Det godtar de påmeldingene utstillerne velger. Ofte meldes det på lang tid i forveien for flere utstillinger, og da kan det skje glipp. Så her må systemet bli bedre. Det arbeides for å finne løsninger som kan minimere feilmuligheter. Utstillerne må på sin side også sjekke egne påmeldinger før utstillinger de har meldt på til. At man har feilet i forhold til f.eks. bestemmelser i OR § 3.3 er også egnet for en administrativ behandling: Ved dokumenterte brudd er det fastlagt bestemte gebyr som kan ilegges administrativt. Ved gjentatte brudd, får man forholde seg til tidligere dommer, og bl.a. se saken i lys av GL § 3. For øvrig fremkom det at det er eiere av noen raser som stikker seg ut med flere regelbrudd enn andre. Det vil være naturlig at NRRs styre følger dette opp sammen med AR-HU og andre instanser i NRR.






Innkomne forslag
3) Innkomne forslag
Nedenfor følger en kort gjennomgang av forslagene. Vedtatte forslag er normalt med virkning pr. 01.01.2025.
Sak 01/24 fra styret – Øke medlemskontingenten fra 1500 til 3000 pr. stemme. Hvis dette forslaget skulle bli vedtatt, ville klubbene slippe å betale pr. hovedmedlem for Aristokatt. Debatten viste at forslaget ikke møtte forståelse. Styret trakk forslaget.
Sak 02/24 fra styret – NRR har rett til å korrigere ortografiske feil og språkfeil (dårlige formuleringer o.l.) i forslag som vedtas: Et revidert tekstforslag ble vedtatt. Denne type feil er for øvrig alltid blitt korrigert.
Sak 03/23 fra NORAK om å lovfeste å ha et styremedlem med økonomisk kompetanse ble vedtatt. Denne personen skal velges i et eget valg, og være og inngå i styret som ett av fire styremedlemmer. Styret ble altså ikke utvidet.
Sakene 04/24 og 05/24 fra LIRAK om AR-HU (ett eller to utvalg?) ble behandlet samtidig med sak 06/24 fra AR-HU. Etter lange diskusjoner og mye frem og tilbake ble LIRAKs to forslag omredigert til ett forslag om å opprette et eget helseutvalg kalt helseråd bestående av 6 medlemmer inkludert en fast veterinær. AR-HUs eget forslag gikk ut på at man beholder AR-HU som ett utvalg som tar seg av avlssaker og øvrige helsesaker. Dette er saker som ofte(st) er knyttet sterkt til hverandre. AR-HUs forslag innbefatter ingen fast veterinær, men veterinærekspertise kan kontaktes ved behov. AR-HU hadde også stilt bestemte faglige krav m.m. til medlemmer i denne komitéen. Det ble først stemt over LIRAKs forslag. Det var 18 delegater som var for dette forslaget, akkurat halvparten av det som krevdes. Avstemningen som fulgte, viste at 50 delegater var for AR-HUs forslag som derved var vedtatt.
07/24 fra styret: Aristokatt legges gratis ut på NRRs hjemmeside. Vedtatt med 51 stemmer. Dette betyr at hver klubb må betale kr. 160 for hvert hovedmedlem.
Sak 08/24 – et intensjonsforslag fra styret om å arbeide videre med å omgjøre Aristokatt til en nettavis ble vedtatt. Målet er å presenter et konsept nærmere nyttår.
Sak 09/24 fra Sunnmørskatten vedr. DR § 1.2, etisk kodeks, ble trukket.
Sak 10/24 fra Trønderkatten/VES/VKK om ny gruppeinndeling av NEM ble enstemmig vedtatt oversendt FIFe. Steven Jones gjorde oppmerksom på at NEM ikke hadde et eget Breed Council ennå, og det tar seg ikke så godt ut. Det er nemlig lettere å få godkjent et slikt forslag dersom rasens Breed Counsil er for det. Steven vil arbeide for at et slikt raseråd for NEM blir opprettet så snart som mulig. Et individuelt medlemskap koster 10 euro.
Sak 12/24 fra Jærkatten om at GIC-/GIP-tittel kan vinnes i ett land, og da med krav om 11 (ikke 8) sertifikat fra minst 5 forskjellige dommere. Det må legges inn som et alternativ c) under UR § 4.4. Det kom også frem synspunkter på at alle sertifikat som nå kreves oppnådd i to eller flere land måtte kunne vinnes i ett land, men da med krav om noen flere sertifikater og antall dommere. De samme dommerne reiser rundt i alle land og dømmer de samme kattene. De nåværende modeller bygger i utgangspunkter på eldre tider da det var både færre dommere, færre katter, færre utstillinger og færre utstillere. Det gjenstår å innføre et alternativ b) for IC-/IP-tittel og et alternativ c) for SC/SP. Det er bedre med likhet for alle, så en slipper alle unntakene i anneksene bak i UR. Tiden er moden for dette nå.
Sak 13/24 fra Webkatten: Mulig å få tilbakebetalt påmeldingsavgift ved dokumentert sykdom/skade hos katt ble vedtatt! Gjelder bare den syke/skadde katten, og ikke andre som er påmeldt fra samme utstiller.
Sak 14/24 fra VTR og Østfoldkatten: Bare punktet med krav om mat, vann og dokasse i løpet av utstillingen sendes til FIFe – og gjøres gjeldende for alle NRR-utstillinger med øyeblikkelig virkning. Dette måtte NRR også legge inn i innbydelsen til NRRs verdensutstilling til høsten for å signalisere at vi prioriterer dyrevelferd.
Sak 15/24 fra UK om vann, dokasse og skjerming av katt under utstilling ble vedtatt i en modifisert form som formulert i forslag 14 ovenfor som også omfatter mat. Forslagets 2. ledd ble strøket før debatten. Det står i UR fra før i en annen paragraf.
Sak 16/24 fra Østfoldkatten ble trukket før debatten startet.
Sak 17/24 fra DK: Dette forslaget måtte DK trekke da det var et forslag som på alle måter var i strid med lovverket. Det er ingen hjemmel i UR for å annullere gyldige sertifikat og titler uten at FIFe vedtar det på en GF. At FIFe ikke har vedtatt at titler og sertifikat kan annulleres i etterkant som straff for en forseelse, skyldes at det ikke er tillatt, og ikke at det er et hull i UR. Heldigvis trakk DK selv de siste linjene i dette forslaget før debatten startet. Her ble det lagt opp til å miste minimum det dobbelte av antall sertifikat påkrevde for en tittel. En utstiller som hadde begått en påmeldingsfeil (se gjennomgangen av årsrapporten ovenfor) kunne komme i kraftig minus, og oppnådde sertifikater ville ikke ha begynt å gjelde før man hadde vunnet minst dobbelt så mange sertifikater som påkrevd for en tittel. Dommerne i salen – Anne Veland og Steven Jones – var veldig klare på at dette forslaget var i kraftig strid med regelverket. At NRR skulle trekke sertifikater lenge etter at de var tildelt var ikke mulig. Et gyldig sertifikat gitt av en dommer er et gyldig sertifikat som står for evigheten. Forslag må enten være i tråd med det som gjelder, eller det representerer noe nytt som må godkjennes av FIFe’s GF. Forslaget fra DK tilhører siste forslagstype.
Sak 18/24 fra Webkatten: Det ble vedtatt å etablere et panel for seniorer og veteraner der dommerne som har dømt de respektive kategoriene – og huskatt – kategorivis tar ut vinneren av hannen og hunnen. Hittil er det gjort av dommerne som dømmer klassene 17 a og 17 b. Det ble påpekt at dette kanskje ville bety ekstra mye håndtering av disse, og at det ikke var så bra.
Sak 19/24 fra styret: Ratifiseringen av forbudet mot import av russiske katter ble vedtatt med hele 51 stemmer! Vi skal merke oss at dette vedtaket ikke gjelder katter importert fra Russland, men import av russiske katter. Slike katter godtas derfor ikke importert via et annet land.
Sak 20/24 fra VTR ble trukket (se 14/24 og 15/24).
Sak 21/24 fra Styret om innavlsprosenter. Et modifisert forslag ble vedtatt med et knapt flertall. Det modifiserte forslaget lyder slik, og er vedtatt med øyeblikkelig virkning:
Ny tekst:
Innavl skal unngås i avl
- Anbefalt innavlsgrad er under 6,3% (søskenbarn).
- Innavl på over 12% (besteforelder/barnebarn) må godkjennes av FIFe-medlemmet før parring. Ved registrering av avkom med innavlsgrad over 12% uten godkjenning av FIFe-medlemmet før parring vil avkom automatisk registreres med avlsforbud.
- Innavl over 25% (forelder/barn, søsken) er forbudt, og avkom som registreres med innavlsgrad over 25% vil automatisk registreres med avlsforbud.
Innavlsgraden beregnes på grunnlag av 5 generasjoner; ved bruk av import brukes det stamtavleopplysninger som er tilgjengelig i 4-5 generasjoner.
Med kunnskap om dommeres prosentvurdering av f.eks. 25 % og 50 % hvitt på hvitflekkskatter, er det å frykte at dette forslaget kan bære galt av sted. Vi må ikke miste av syne at vi først og fremst har en hyggelig hobby blant mennesker som koser seg med sine katter, og setter pris på noen kull i ny og ne. Det er åpenbart at dette forslaget strammer inn bruken av avlskatter for NRRs oppdrettere, og det er som det ble påpekt under diskusjonene ikke fremlagt noen dokumentasjon for at innavl er et nasjonalt helseproblem som krever nasjonale særregler for å ordne opp i sviktende helse grunnet innavl. Dette må evt. Mattilsynet kunne uttale seg om. Det hadde vært å foretrekke at forslaget ble oversendt FIFe for å høre FIFe-GFs mening om det. Dette vedtaket betyr også at man må vurdere stamtavlen nøye før man kjøper ny katt fra Norge eller utlandet.
Når dette forslaget er vedtatt med øyeblikkelig virkning, vil det nok først og fremst være aktuelt å vektlegge følgende: Vedtaket gjelder ikke paringer som har funnet sted før vedtaket er fattet. Ingen lov har tilbakevirkende kraft. Det er derfor mulig at dette kan gjelde i andre sammenhenger også. Vedtaket kan heller ikke gjelde før NRR har informert klubbene inngående om dette vedtaket. Klubbene må da selvsagt informere sine medlemmer om dette. Det forutsettes at informasjonen er sammenfallende med GF-referatet. Det må informeres om en frist vedtaket skal gjelde fra. Det som er sikkert, er at forslaget er ment å gjelde fra et tidspunkt i 2024 og ikke fra 2025.
Det skal for øvrig bli interessant å se hvordan NRR vil godkjenne/underkjenne paringer etter 2. strekpunkt. Mange har nok en følelse av at NRR nå går mot å bli Det Store Kontrollet.
Ved motstrid mellom lover/regler er det det vedtaket som er fattet av organet på den høyeste trinnhøyden som gjelder: FIFe-vedtak står over NRR-vedtak. FIFe stiller krav til stambokføring av katter i hht. OR §§ 4.1 – 4.5, 5.1.1. For hanner vises det også til § 3.2: En avlshann eiet av et individuelt medlem av et FIFe-forbund, kan ikke brukes til paringer som resulterer i uregistrerte avkom, dvs. til paringer der kattungene ikke vil få en offisiell stamtavle fra et FIFe-forbund eller et forbund utenfor FIFe.
Det hadde nok vært bedre om NRR hadde lagt vekt på å vedta noen retningslinjer som også kunne ha inngått i en informasjonsstrategi. Det er trist om våre medlemmer nå får en følelse av å bli avskiltet som oppdrettere.
Sak 22/24 fra styret ble vedtatt som en nasjonal bestemmelse: Med mindre en veterinær skriftlig har tillatt noe annet, kan en hunnkatt med diende kattunger tidligst pares 14 uker etter fødsel. Hunnkatt som har født tre kull i løpet av 24 måneder må ha en pause på 12 måneder før den kan pares på nytt. Denne nye bestemmelsen gjelder bare om en hunnkatt har født tre kull. Har den født to kull over 24 måneder, trenger den ikke å hente seg inn igjen etter denne nye bestemmelsen.
Sak 23/24 fra Grenlandspusen ble vedtatt som nasjonal bestemmelse: En hunnkatt tillates ikke paret før den er 10 – ti – måneder gammel, dersom da ikke en veterinær (eller NRR) skriftlig har tillatt det.
Det er ingen tvil om at det er fattet noen helsebegrunnede vedtak under GF 2024 som gjør at oppdretterne får en del særregler de må forholde seg til i tiden som kommer, og som kan føre til flere administrative reaksjoner ved brudd. Debattene under DKs årsrapport bærer bud om at det normalt vil bli tale om «forenklede forelegg» og ikke opprettelse av disiplinærsaker. Vi får bare håpe at oppdrettere som ikke har særlig fokus på utstillinger, kun oppdrett, ikke forlater NRR fordi de mener det er enklere å drive som oppdrettere i andre forbund.
Sak 24/24 fra styret: Forslaget ble endret til at et hvert brudd på bestemmelsene i OR § 3.3 – inkl. nasjonale bestemmelser – vil medføre gebyr etter vedtatte priser (se prislisten) som et tillegg til stamtavleprisene. Det skal nevnes at gebyret ble satt til kr. 10.000 ved brudd på bestemmelsene i OR § 3.3 (bruddene må NRR selvsagt dokumentere).
OR § 3.3 har bestemmelser som tar hensyn til og prioriterer en hunnkatts helse. Et gebyr fremmer ikke kattens helse. Det som fremmer kattens helse, er å la oppdretteren som bryter med bestemmelsene få en periode med avlsforbud. Det vil også bli mer kostbart for oppdretteren. Ved gjentagende brudd er selvsagt et periodebestemt avlsforbud aktuelt.
Sak 25/24 fra AR-HU ble formelt trukket, men under forutsetning av at gebyr ved brudd på OR § 3.3 ble behandlet i forbindelse med budsjettet Og slik ble det. Se sak 24/24 ovenfor.
Sak 26/24 fra styret om gebyr i tillegg til den ordinære stamtavleprisen ved brudd på OR § 3.6.4 jf. OR § 5.1.1 III A nr. 5 i Tillegg for NRR ble behandlet under budsjettet, og satsene blir som følger: Kr. 500/1000 ved registrering innenfor tre md/etter tre md. pr. stamtavle.
Sak 27/24 fra VKK om å endre 3 måneder til 14 uker ved registrering av kull, ble ikke vedtatt.
Sak 28/24 fra UK ble vedtatt. Nå skal alle deltagerne i Årets Katt-konkurranser ha fem tellende resultater. Ved poenglikhet etter fem utstillingsresultater avgjør 6. resultat, så 7. resultat osv (se ÅRK § 2.3 b). Vedtaket gjøres gjeldende for hele 2024.
Sak 29/24 fra NORAK ble trukket da det var identisk med UKs forslag.
Sak 30/24 fra Grenlandspusen: Årets Katt-utdeling. Det ble vedtatt at premieutdelingen skjer på en utstilling. Det ble videre bestemt at UK og tre personer NRR utpeker, jobber videre med saken og presenterer et konsept klubbene får seg forelagt til uttalelse.






Regnskap og budsjett
4) Regnskap og budsjett: Fred Fredriksen fra styret hadde en fin gjennomgang av både regnskap og budsjett. Så det var helt naturlig at han under valget ble valgt inn som styremedlem med økonomisk kompetanse! Det var saklige og fine diskusjoner, og både regnskap og budsjett ble vedtatt. Det er klart at det koster å avholde GF. Det var en utbredt oppfatning at det er unødvendig å starte GF fredag. I år holdt vi på ca. 1 ½ time fredag – inkludert en pause. President Anne Veland nevnte tidliger helt konkret at neste år må det legges opp til å starte lørdag ved 12-tiden (jf. Agderkattens forslag i fjor). Det vises ellers GF-referatet for flere detaljer.




Banketten
5) Banketten var tilbake fra fredag til lørdag
Frøydis Husøy var en utmerket toastmaster, og maten høstet bare lovord, noe Åge Pedersen fikk understreket i sin takk-for-maten-tale der også de ansatte fikk sin fortjente hyllest. En flott gest, Åge!
To aktive klubber jubilerte: Adelkatten er blitt hele 50 år, og Sunnmørskatten har nå fylt 40!
Vår president Anne Veland gjorde behørig stas på begge disse klubbene som har betydd og fortsatt betyr mye for kattesaken i Norge.
Presidenten talte også vel om NRRs tilstedeværende æresmedlemmer, Eva Minde og Roald Westre, og det vanket flotte blomsterbuketter og mange takkens ord for deres engasjement for NRR!




Valg og avslutning søndag
6) Valg og avslutning søndag
For valg vises det til NRRs GF-referat.
Her skal bare nevnes at Anne Veland ble enstemmig gjenvalgt som president for to nye år – og naturligvis blir hun NRRs delegat under FIFe’s GF 2024.
Bisitter til FIFe’s GF: To kandidater: Steven Jones og Signe Sirevaag Thorsen. Steven Jones ble valgt.
Tomter, 15. mars 2024
Roald Westre