FIFe’s GF 2024

I år ble FIFe’s GF avholdt i Parndorf i Østerrike

Fakta:

Line-Louise Wangsvik er NRRs stambokfører. Alle henvendelser vedrørende stamtavler,
importer, eksporter, stamnavn og huskattbevis, sendes på e-post til stambokfører på: stambok@nrr.no, eller telefon 69612753.

Tekst og foto Line-Louise Wangsvik

Da var det igjen klart for FIFe GF og i år gikk den av stabelen i Parndorf, Østerrike 28. – 29. mai.
Reisen var godt planlagt og jeg hadde beregnet god tid på turen til Gardermoen med flyavgang kl. 15:00. Det man ikke helt kan planlegge er uforutsette hendelser som en jordingsfeil på Oslo S.
Toget fra Halden ble dermed forsinket, i tillegg var det også tekniske problemer, elektrisiteten på selve toget og på turen ble det dermed 2 ekstra stopp hvor hele toget måtte restartes, noe som skapte ytterligere forsinkelser. Jeg kom meg frem til Oslo S hvor det skulle byttes tog, men forsinkelser gjorde at jeg mistet toget som skulle ta meg videre til Gardermoen og jeg havnet da på flytoget. Men nok om dette, jeg kom meg til syvende og sist frem til Østerrike og til Pannonia Tower Hotel hvor FIFe’s GF skulle avholdes.

Etter å ha fått sjekket inn var det planlagt Nordisk møte hvor NRR, Felis Danica, Sverak og Suomen Kissaliitto var representert. Dette ble en hyggelig kveld hvor forslag ble diskutert landene imellom. Det er et veldig godt samarbeid mellom de nordiske landene noe som er viktig å ivareta.

Før selve GF starter er det åpne møter der delegatene kan spørre kommisjonene om hva de mener om innkommende forslag. Diskusjonene denne dagen fører ofte til endring i forslagene som er kommet inn til FIFe’s GF. Under de åpne møtene ønsker man å finne ut hvordan egne forslag er blitt mottatt og få en pekepinn for om de vil gå igjennom eller ikke. En av sakene det var mest diskusjon om var forslaget fra JSC ang CORIN, her ble det foreslått en «snarvei» for å få godkjent en ny fargevariant og det var stor spenning for om dette ville gå igjennom siden det var spredte meninger om forslaget. Blant annet hadde HWC bekymringer siden det er hørt om helseutfordringer i forbindelse med en variant (copper) av denne mutasjonen.

Fakta:

Tradisjonen tro bringer Aristokatt en stemningsrapport fra årets FIFe GF, denne gang ført i pennen av NRRs stambokfører, Line-Louise Wangsvik. Vi understreker at dette ikke er det offisielle referatet.

image0

GF dag 1

Sittende president i FIFe, Anette Sjödin, åpner Generalforsamlingen og ønsker velkommen og minnes dommere og funksjonærer som har gått ut av tiden det siste året med ett minutts stillhet.

NRR hadde på forhånd sendt inn en forespørsel om GF kunne streames live siden mange av våre medlemmer følger med og at dette er av stor interesse for alle som ønsker å følge med uavhengig av land. Dette ble nedstemt dessverre.

Romania var proxy for Ukraina og det ble en litt opphetet diskusjon ang Russlands bytte av navn på sitt forbund, noe som skjedde 6 år tidligere, spørsmålet var om det var et rent navnebytte eller om det var et nytt forbund. Tidligere har noen land byttet nasjonalt forbund og de har da måtte søke om nytt medlemskap til FIFe. Denne diskusjonen ble raskt og bestemt slått ned og avslått av presidentskapet.

Når det gjaldt rapportene var det ikke så mye å si om dem, men det som var litt oppsiktsvekkende var at det ble valgt en PR-kommisjon på fjorårets GF og i deres første rapport ble det sagt at de ikke hadde fått tilgang til verken FIFe’s SoME eller hjemmeside. Styret forklarte dette med at PRC kom til litt sent i arbeidet med ny hjemmeside og det kom noen kommentarer om at PRC er nye og har ambisjoner og at det da er synd at styret til en viss grad gjør sitt til at de ikke kan utføre ambisjonene sine.

Det var litt mer spenning når det kom til personvalgene. FIFe’s kasserer Leopold van de Haterd har sittet i dette vervet i 27 år, og det var mye kritikk av hans rapport under fjorårets GF noe han ikke var veldig fornøyd med. Også i år ble det stilt kritiske spørsmål blant annet at det kun er kasserer som har innsyn i FIFe’s bankkonto og at det blir brukt privat PayPal istedenfor at FIFe har egen. Så etter 27 år fikk i år FIFe ny kasserer. Hans navn er Jürg Keller-Friskovec (CH)
Som visepresident ble Veikko Saarela (FI) gjenvalgt og revisorer ble Timo Kanniainen (NL) og Marie-France Pohl (LU). Assisterende revisorer ble Hans Boskär (SE) og George Dorgiakis (GR).

På FIFe’s GF er alle stemmer «hemmelige». Dette grunnet at ett land ikke ønsker åpen avstemming, (NL) Felikat hadde derfor laget stemmekort de delte ut til delegatene slik at de etter avstemmingen kunne holde opp JA eller NEI kort slik at avstemmingen ble synlig selv om det ikke offisielt var åpen avstemming.

NRRs forslag nr. 1: Øking av fargegrupper for Neva Masquerade til 6 grupper ble stemt igjennom med 31 for 8 mot og 1 blank.

FIFe JSC forslag 2: Ang CORIN ble nedstemt og det skal jobbes på tvers av kommisjonene og målet er å ha et nytt forslag klart til neste år for å få dette godkjent.

FIFe JSC forslag 3: Det ble endringer i flere av rasestandardene pga forslaget om å fjerne feil som ikke har noen konsekvenser fra rasestandardene. I forbindelse med dette forslaget kom det kommentarer om at BC ikke er representativt for de forskjellige rasene. Det er mulig at de forskjellige forbundene ikke er flinke nok til å «reklamere» for at flere oppdrettere skal engasjere seg og melde seg inn i sine respektive BC som er den offisielle veien å gå i FIFe. Forslaget om endringer gikk igjennom, og det ble så stemt rase for rase der endringer ble gjort i selve standarden for at feilene skulle kunne fjernes.

For Maine Coon ble det en liten endring i forslaget som i utgangspunktet ble sendt inn. Dette gjelder øreplassering. Dren er endret fra «between eleven and one o’clock» til «at eleven and one o’clock»

Det var ikke så mye mer spennende som skjedde første dag, og siden jeg rapporterte live på FB går jeg derfor ikke igjennom alle forslagene i denne rapporten.

image1

GF dag 2

I Norge har vi hatt unntak fra UR og har kunnet ta tittel opp til IC/IP i eget land. Fra 01.07.2024 er ikke dette lengre et unntak, men en regel. Så nå skal vi ikke tenke landegrenser lengre siden utstillingene er internasjonale. Regelen sier nå at i tillegg til muligheten for IC/IP-tittel ved å ha 3 CACIB/CAPIB fra tre ulike dommere i to ulike land, så kan man alternativt få 4 CACIB/CAPIB fra tre ulike dommere i ett land. Alle som har oppnådd dette resultatet også før 01.07.2024 har da oppnådd tittelen og kan sende dette inn via endringsforespørsel i Min Katt.

Når det gjelder GIC/GIP og SC/SP så vil det fra 01.01.2025 bli 4 mulige veier å gå for å oppnå disse titlene. Jeg skal ikke begi meg ut på å forklare hva alt dette innebærer nå for det er litt innviklet og vil ikke gjelde før i 2025.

Antall NOM og BIS i klasse 11 og 12 ble utvidet og her ba vår egen Steven Jones om at dette skulle gjennomføres allerede under FIFe World Show i Norge i november, noe som faktisk ble vedtatt, men det vil som sagt gjelde KUN under WS, og for alle andre utstillingen vil det ikke innføres før i 2025.

Det ble på forhånd sendt inn tre ganske like forslag fra NRR, SVERAK og FD som omhandler kattens forhold på utstilling. Under de åpne møtene så var det tydelig at det danske forslaget var det foretrukne. SVERAK og NRR trakk derfor sine forslag og det danske forslaget ble stemt over og vedtatt.

I utstillingsverden har FIFe dommerne Code of ethics som de må forholde seg til, og under denne GF har også utstillerne fått sin egen Code of ethics de må følge, dette ble enstemmig vedtatt og innføres med umiddelbar virkning.

Under eventuelt fortalte Mundikat (NL) om situasjonen deres land er kommet opp i hvor myndighetene i landet har forbudt flere raser og dette gjøres uten at det er tilstrekkelig forskning for myndighetenes påstand for å innføre forbud av disse rasene. Mundikat (NL) foreslår at det doneres 1€ pr stambokførte katt til forskningsfond, og at det forskes på velferd hos katterasene som er ulovlige først slik at forbundet har dokumentasjon på at kattene ikke lider på noen måte.

Det ble først stemt for om det var ok at Mundikat (NL) fikk komme med dette forslaget, og for at det skulle gå igjennom kreves det kvalifisert flertall, og forslaget ble dermed avvist.

Dette førte til uro og diskusjoner blant delegatene siden det var diskutert katter og kattevelferd i to dager. Felikat (NL) meddelte at de donerer 1€ pr stambok til FIFe’s Feline Fund og oppfordret andre forbund til å gjøre det samme. Det samme gjorde NRRs president Anne Veland. Felis Danica tok ordet og sa at de også ønsket å bidra, men dette var ikke noe de bare kunne bestemme og ville ta dette opp styret sitt når de kom hjem. Flere andre forbund var enige i dette deriblant SVERAK.

GF ble avsluttet med at FIFe’s tidligere kasserer, Leopold van de Haterd, ble tildelt FIFes «medal of merit» for sine mange år som kasserer.

I min jobb som stambokfører er det å få delta på FIFe’s GF veldig nyttig, både for nettverksbygging, og å få være til stede der regler og endringer som jeg skal håndheve bestemmes. Jeg takker NRRs styre for at jeg får muligheten til å reise hit for andre år på rad.

image3
Personvernoversikt

Denne nettsiden bruker funksjonelle og analytiske informasjonskapsler (cookies) for at nettstedet skal gi deg en optimal brukeropplevelse. Disse informasjonskapslene inneholder ikke personlig informasjon. NRR og tredjeparter bruker informasjonskapsler til markedsføring og for å sikre at du ser relevante annonser uten å fortelle annonsører hvem du er. Ved å godta innhold nedenfor godtar du bruken av disse informasjonskapslene.

Du kan forandre dine cookie innstillinger ved å navigere til de fanene på venstre siden av skjermen.