Tannhelse hos katter

Tannhelsen til katter er kommet mer i fokus de siste årene, og veterinærklinikkene tilbyr mer avanserte undersøkelser og behandlinger for å avdekke mulige sykdommer i tenner og munnhule.

Tekst Lisbeth Falling

En hører stadig om flere som har fått konstatert problemer med tennene og har måttet behandle eller trekke tenner til en forholdsvis stor kostnad. Det er heller ikke alle forsikringsselskapene som dekker utgifter til slike behandlinger. Det er derfor en fordel å være føre var og undersøke kattens munnhule og tenner regelmessig, slik at mulige problemer kan oppdages i tide, og noe kan en selv forebygge.

Tannstein.
Tannstein.
Periodontitt.
Periodontitt.

Kattens tenner

Voksne katter har 30 tenner. Kattunger har 26 melketenner. Melketennene bryter fram fra 3 – 6 ukers alder. Først kommer fortennene, deretter hjørnetennene og til slutt jekslene. Skiftet mellom melketenner og de blivende tennene skjer fra 11 til 26 ukers alder.

Et problem som kan oppstå ved skifte av tenner er at melketennene ikke har falt ut når de blivende kommer. Det bør ikke sitte to tenner samtidig, da bør man raskt komme seg til dyrlegen for å trekke ut melketannen. Hvis man ikke trekker den ut, kan det føre til bittfeil og etter hvert periodontitt. Som regel er dette noe som kan skje med hjørnetennene.  

Bittfeil

Eventuelle bittfeil kan ses allerede ved melketennene. Overbitt er svært sjeldent på katt, men underbitt er mer vanlig. Ubetydelig underbitt fører sjeldent til problemer for katten. Men det bør ikke avles på katter som har underbitt. Bittfeil gir trangere bitt, og skaper alltid problemer i munnen.

Tannfrakturer

Katter som er utsatt for ulykker kan brekke tenner. Slike tannfrakturer kan føre til problemer og smerter hos katten derfor bør brukne tenner trekkes eller behandles. Det er blitt vanligere å rotfylle, men rotfyllingsmaterialet kan føre til problemer senere.

Plakk og tannstein

Plakk er et belegge som legger seg på tennene som en følge av det katten spiser i løpet av et døgn. Også tannstein dannes i løpet av et døgn, og dersom det ikke fjernes legger det seg lag på lag, og kan forårsake tannkjøttsykdom. Det anbefales å prøve å fjerne plakk og tannstein ved å rense tennene til katten hver dag med en tannbørste.

Tannkjøttsykdommer

4 – 5% av katter kan få gingivostomatit (tannkjøttsydom). Denne sykdommen går gjerne langt bak i munnen og er svært smertefullt. Det er ofte nødvendig å trekke mange tenner, nesten alle. Det kan gjøre smerten mindre.

Felin juvenil gingivit rammer bare selve tannkjøttet.

Periodontitt (tennene løsner). Det starter med plakk under tannkjøttkanten. Katten kan ha periodontitt uten tannstein, og omvendt.

Den mest vanlige sykdommen i tennene hos både hund og katt er periodontitt. Så mye som 80% av hunder og katter, eldre enn tre år, har behandlingskrevende periodontal sykdom. Sykdommen har en langsom utvikling, og kan starte i ung alder. Den starter som en tannkjøttsykdom som etter hvert utvikler seg dypere ned i kjeven. Etterhvert vil tennene løsne, og bør trekkes.

Tannresorpsjon (TR) – tidligere FORL

Tannresorpsjon (TR) – tidligere FORL, er vanlig hos katt. Enkelte studier viser at 75% av katter kan ha denne sykdommen. Det vanligste er i de fremre jekslene i underkjeven. Denne sykdommen starter innefra i tannen, og er ikke klinisk relevant før den angår tannkronen.

Årsaken til sykdommen er ikke kjent, men det er ulike teorier om fôr-sammensetning, blant annet overskudd av D-vitamin. Det er ikke funnet vitenskapelig bevist at TR er arvelig.

Ved TR brytes tennene ned. Det er diffuse symptomer. Katten kan begynne å sikle, riste på hodet, nyse, og ha vanskelig for å tygge osv. Katter er flinke til å ikke vise smerte, og venner seg til måter å tygge maten på slik at det ikke er så vondt.

Behandling av TR er som regel å trekke tenner. Det finnes dessverre ingen forebyggende behandling.

Betennelse i slimhinnen i munnhulen.
Betennelse i slimhinnen i munnhulen.
Kronisk alveolær ostitt.
Kronisk alveolær ostitt.
Dobbelt sett tenner.
Dobbelt sett tenner.

Karies (hull i tennene)

Karies forekommer ikke hos katt, på grunn av at katten har basisk saliva (spytt), og mangler de bakteriene som forårsaker karies. Derfor har det faktisk ikke noe å si for tannemaljen om katten spiser noe med sukker i. Men sukker eller karbohydrater i fôret vil selvsagt ha en betydning for danning av plakk og tannstein.

Svulster (tumorer)

Svulster i munnen kan være alvorlige sykdomstilfeller, uten at de er forårsaket av tannsykdommer. Dette kan være alvorlige sykdomstilfelelr som må diagnostieres og behandles individuelt. Ofte må det kirurgi til.

Kronisk alveolær ostitt

Kronisk alveolær ostitt er en kronisk betennelse i beinvevet ved hjørnetennene, særlig i overkjeven. Dette kan være reaksjon på ubehandlet periodontitt, tannbrudd, eller TR. Da kan beinvevet ved hjørnetannen få et abnormt utseende, og tannen må fjernes, samt noe av beinvevet.

Stomatitt

Stomatitt er betennelse i slimhinnen i munnhulen. Munnhulen er konstant eksponert for patogener og antigener (bakterier, virus og fremmede proteiner). I en frisk munn er det balanse mellom patogener, verten og immunforsvaret. Men hos noen katter kan det oppstå overdreven immunrespons som fører til en voldsom betennelse i tannkjøtt og slimhinner.

Stomatitt kan ha ulike årsaker som genetisk predisposisjon, miljøstress, diett, virus, bakerier, periodontitt, rotrester, TR. Katten viser symptomer som vanskeligheter med å spise/svelge, anoreksi og vekttap. Den kan begynne å sikle, skjære tenner, gni seg i ansiktet, få blødninger og dårlig ånde. Denne tilstanden kan være vanskelig å behandle. 80% av kattene som får trukket alle tenner som er i kontakt med det inflammerte området kan bli helt bra. Også miljøforandringer kan bedre situasjonen dersom det er katter fra store hushold.

Forekomst av tannsykdommer hos katter

I en forskningsrapport med deltakende svenske katter ble det funnet at gruppen siameser-balineser-orientaler-somali hadde 40% forekomst av tannsykdommer.

Forebygging av tannsykdommer

Det har trolig liten betydning hva slags fôr man gir katten. Det viktigste forebyggende er å pusse tennene. Det er unødvendig med tannpasta. Det holder med vann og børste. Stomodine er en rensende gelé som kan brukes ved begynnende tannkjøttsykdom. Geléen gnis regelmessig på rødt tannkjøtt.

Tannrens hos veterinær

Veterinærene anbefaler at man tar tannrens for å fjerne tannstein årlig på katter over fem år. Noen veterinærere anbefaler hvert år, andre hvert tredje. Profesjonell tannrengjøring gjøres under narkose. Det bør også tas røntgen for å undersøke underliggende sykdommer, for eksempel TR.

Kostbare behandlinger

Er du uheldig og har fått sykdommer i munnhulen eller i tennene hos katten din, vil som regel behandlingen bli svært kostbar. Til nå har det vært få forsikringsselskaper som har dekket tannbehandling, men det har heldigvis endret seg.

Forsikringsselskap som dekker tannbehandling er bl.a. Agria (NRRs hovedsponsor), Tryg og If. Det finnes sikkert også flere. Så les grundig gjennom forsikringsvilkårene før du forsikrer katten din. Det er mye å spare på en forsikring som dekker tannbehandling.

Kilder: Foredrag av veterinær Ingelill Bull fra Dyretannklinikken i Oslo, 2021. Foredrag av Karolina Brunius Enlund, leg.vet. PhD, 2025.

Personvernoversikt

Denne nettsiden bruker funksjonelle og analytiske informasjonskapsler (cookies) for at nettstedet skal gi deg en optimal brukeropplevelse. Disse informasjonskapslene inneholder ikke personlig informasjon. NRR og tredjeparter bruker informasjonskapsler til markedsføring og for å sikre at du ser relevante annonser uten å fortelle annonsører hvem du er. Ved å godta innhold nedenfor godtar du bruken av disse informasjonskapslene.

Du kan forandre dine cookie innstillinger ved å navigere til de fanene på venstre siden av skjermen.