Skal du kjøpe katt?

Maine Coon kattunger

Hvis du har planer om å kjøpe deg en katt bør du ikke gjøre dette som et impulskjøp, da katter har en gjennomsnittlig levealder på 12-14 år, så derfor forplikter du deg til mange hyggelige og noen frustrerende stunder i mange år framover.

Du bør planlegge et slik innkjøp basert på hvilke boforhold du har, har du planer om å delta på katteutstillinger, starte oppdrett og drive med avl, eller vil du ha en katt til husbruk og kos?

Les mer om å skaffe seg kattunge her: Kattunge

Ikke glem å forsikre katten din. Les mer om katteforsikring her: Spørsmål og svar om katteforsikring – Agria Dyreforsikring

De fleste katter håndterer å bare være innekatter, men det krever mer av eieren i forhold til tilrettelegging av miljøet, samt lek og stimulering, så katten får det velvære og nødvendige mosjon som kreves.

Se tips til hvordan du kan tilpasse ditt hjemmemiljø til katten her: Hjemmemiljøet til katten

Bor du slik at katten enten kan gå løs, da i forhold til trafikk, naboer, ville dyr og fugler eller har du hage eller annet uteareal som kan omgjøres til kattegård / innhegning, så vil katten ha større muligheter til å aktivisere seg selv. En slik løsning fritar selvfølgelig ikke eier i forhold til stimulering og sosialisering.

Du må også finne den rasen som har det aktivitetsnivået som er ønskelig. De fleste katterasene sover mange timer i døgnet, opptil 18 timer til sammen, men i de våkne periodene er noen raser svært aktive, mens andre er ganske så sedate. Men felles trekk for de fleste raser er at de er svært nysgjerrige og elsker å delta i dine gjøremål. Det finnes selvfølgelig forskjellige varianter når det gjelder lynne og adferd også innenfor de forskjellige rasene.

Å besøke katteutstillinger for å innhente opplysninger om de forskjellige rasene fra de som driver med oppdrett er en god og hyggelig måte å få informasjon om de rasene du eventuelt ønsker å kjøpe. Da vil du få opplysninger om hvordan en overdragelse vil foregå, både når det gjelder registrering, nødvendige papirer som medfølger, krav til vaksine, sterilisering etc.

Lykke til med ny katt.